Cameratoezicht op School: Wat Mag en Wat Niet?

Camera toezicht school

Het gebruik van camera’s op scholen neemt toe, vaak om diefstal en vernielingen te voorkomen. Echter, de inzet van cameratoezicht brengt aanzienlijke privacykwesties met zich mee. Daarom zijn er strikte regels waaraan scholen moeten voldoen om camera’s legaal te installeren. Hier lees je alles wat je moet weten over de regels en vereisten voor cameratoezicht op scholen.

Gerechtvaardigd Belang

Voordat een school camera’s plaatst, moet er een gerechtvaardigd belang zijn. Dit kan zijn om diefstal te voorkomen of de veiligheid van leerlingen, leerkrachten en bezoekers te waarborgen. Het belang van het cameratoezicht moet duidelijk en concreet zijn.

Noodzaak en Alternatieven

Cameratoezicht mag alleen worden ingezet als het echt noodzakelijk is. De school moet eerst onderzoeken of er minder ingrijpende maatregelen beschikbaar zijn die hetzelfde doel kunnen bereiken. Cameratoezicht mag niet op zichzelf staan, maar moet deel uitmaken van een breder pakket aan veiligheidsmaatregelen.

Privacytoets

Voor het installeren van camera’s moet de school een privacytoets uitvoeren. Dit houdt in dat de school de impact van cameratoezicht op de privacy van leerlingen, leerkrachten en bezoekers afweegt tegen de voordelen. De plannen moeten bovendien worden besproken met de medezeggenschapsraad voordat ze worden uitgevoerd.

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Als een school grootschalig of systematisch cameratoezicht inzet, moet er een Data Protection Impact Assessment (DPIA) worden uitgevoerd. Dit geldt ook voor verborgen camera’s, of ze nu incidenteel of regelmatig worden gebruikt. De DPIA helpt om de risico’s voor de privacy te identificeren en te mitigeren.

Rechten van Betrokkenen

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) geeft leerlingen, leerkrachten en bezoekers bepaalde rechten met betrekking tot camerabeelden:

  • Inzage: Het recht om beelden te bekijken waarin zij mogelijk voorkomen.
  • Vergeten worden: Het recht om verwijdering van beelden te verzoeken.
  • Beperkingen op verwerking: Het recht om beperkingen op de verwerking van hun gegevens te vragen.
  • Bezwaar: Het recht om bezwaar te maken tegen het gebruik van hun persoonsgegevens.

Bewaartermijn van Camerabeelden

Camerabeelden mogen niet langer bewaard worden dan noodzakelijk is. De richtlijn is om beelden maximaal 4 weken te bewaren. Indien er echter een incident is geregistreerd, zoals een diefstal, mogen de beelden bewaard worden tot het incident is afgehandeld.

Conclusie

Cameratoezicht op scholen kan bijdragen aan een veiligere leeromgeving, maar moet zorgvuldig worden toegepast om de privacy van betrokkenen te waarborgen. Scholen moeten voldoen aan strikte regels, waaronder het uitvoeren van een privacytoets en, in sommige gevallen, een DPIA. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze vereisten om zowel de veiligheid als de privacy op school te waarborgen.

Voor meer informatie over de regels rondom cameratoezicht en privacy, kun je terecht bij juridische experts of adviesbureaus gespecialiseerd in gegevensbescherming.

Benieuwd wat een camerasysteem op een school kost? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

ECE brand & inbraakbeveiliging © Privacybeleid